Katt er et av de aller mest populære husdyrene i Norge, sammen med den klassiske hunden. Katter er takknemlige dyr å ha som husdyr, de er vanligvis kosete og sosiale samtidig som de gjør mye selv. Sammenlignet med hund, er det mulig å si at det er enklere å ha katt. Det er likevel viktig å tenke seg nøye om før man henter hjem en katt, det er et stort ansvar.

Hvor kan du kjøpe en katt?

Det finnes et stort utvalg av katter til salgs, og det er mulig å velge mellom alt fra kattunger som gies bort, til rasekatter som koster mange tusen kroner. Hva som er riktig valg varierer selvfølgelig fra person til person. Husk likevel at det kanskje ikke er så viktig å spare penger på selve innkjøpet av katt, kostnadene over tid er mye større.

Hvis du skal kjøpe en kattunge, er det fornuftig å gjøre det fra en seriøs oppdretter. Da er du sikret at alt står rett til, og du får hjelp med viktige ting som merking og vaksinering. Det går selvfølgelig også å argumentere for at det er fint å ta hånd om en kattunge som kommer fra en vanlig familie, husk da å lage en plan for sjekk hos veterinær, merking og vaksinering.

En annen mulighet er å adoptere en katt via for eksempel Foreningen for omplassering av dyr, eller andre lokale foreninger. Det finnes dessverre mange uønskede katter som trenger et nytt hjem. Dette kan være et veldig fornuftig alternativ for deg som vil bidra til å gi en litt mer voksen katt et hjem. Dessuten bidrar du til en god sak.

Kattunge eller voksen katt?

Det kan være fristende å velge en kattunge, det er jo umulig å unngå at små kattunger er populære både blant barn og voksne. Likevel er det viktig å huske på at en kattunge bare er liten i noen måneder, og raskt blir større. Kattunger trenger også mer oppmerksomhet, sammenlignet med litt mer modne katter.

Hvis du får mulighet å overta en katt som er noen år eldre, får du en katt som er ferdig opplært og kanskje ikke trenger å lære seg å gå på do og ikke klore på møbler. Dessuten kan litt eldre katter være roligere, og kanskje til og med mer barnevennlige. En eldre katt kan selvfølgelig medføre litt mer oppfølging og kostnader, i form av veterinærbesøk .

En katt kan bli nesten 20 år gammel i noen tilfeller, så en katt som er åtte eller ni år gammel kan ha mange gode år igjen. Se deg ikke blind på kattens alder, det viktige er at den er en god match for alle i familien.