Når dagene blir lysere og sommeren nærmer seg, merker du nok også at katten din vil være mer og mer ute. Etter måneder i sofaen sammen med deg, er det igjen tid for å utforske verden der ute.

La katten få en god sommer

Våren er gjerne ensbetydende med enorme mengder kattepels. I likhet med at vi kaster av oss store, strikkede svarte gensere, kaster også katten av seg sin vinterhabitt. Vinterpelsen erstattes med en lettere sommerpels. En vanlig misforståelse er å tro at pelsen gjør at katten fint regulerer varmen selv. Dette er en sannhet med modifikasjoner. Katter er nemlig ikke så flinke som oss mennesker til å regulere kroppsvarmen.

La katten få kjøle seg ned

Katter må ha rent vann tilgjengelig. Dette gjelder selvfølgelig både sommer og vinter. Derimot er det ekstra viktig med lett tilgang til vann når sommervarmen slår til. Sett frem flere drikkestasjoner både ute og inne. Om sommeren kan du med fordel legge isbiter i vannskålen, så vannet holder seg kjølig lenger. Er katten din ute mens du er borte, må du sørge for at den har muligheten til å gjemme seg på et skyggefullt sted.

Du kan også skylle pelsen med kaldt vann. Det er jo en kjent sak at katter avskyr vann, men da kan du eventuelt bruke en våt klut og dra den over pelsen. I dyrebutikken får du også kjøpt kjølepledd som katten kan legge seg på og dermed få kroppstemperaturen regulert.

Vær nøye med pelsstellet

I likhet med at våre svarte gensere tidvis trenger å børstes, gjelder også dette for pelsen til katten. Store floker gjør at pelsen blir tett og varm, slik at katten ikke klarer å regulere varmen gjennom pelsen. Ved å børste pelsen daglig, vil du gjøre bestevennen din en stor tjeneste. I tillegg får den da kvittet seg med løspels som egentlig bare er i veien, og katten din unngår å sluke unødvendig mye pels når den vasker seg.

Unngå at katten får heteslag

Vi mennesker velger gjerne stilige og tynne svarte gensere når vi skal ut i sommervarmen. Velger vi ullgensere, kan vi fort ende opp med heteslag. Også katten kan få heteslag, og det kan være svært dramatisk og til og med livsfarlig.

Det er flere tegn som tyder på at katten din har fått heteslag:

  • Rask pusting og pesing
  • Sikling
  • Rask puls
  • Tørre og røde slimhinner
  • Forvirret eller urolig adferd

Ved svært alvorlige tilfeller vil du se at katten ikke klarer å reise seg. Uansett hvilke av symptomene du opplever, bør du snarest kontakte veterinær, samtidig som du må ta katten til et skyggefylt sted. Gjerne ned i en kald kjeller. Gjør ditt beste for å få den til å drikke og kjøl ned pelsen med vann.

La aldri en katt være igjen i bilen i sommervarmen

Til slutt må vi minne deg på at du ALDRI må etterlate katten din i bilen i sommervarmen. Ikke om det så er for få minutter. Bilen varmes svært fort opp, og dette kan få fatale følger, selv om du holder vinduet oppe.