Hunden er kanskje menneskets «beste venn», men katten har også en lang historie som husdyr. Det gjør at katter og mennesker etter hvert begynner å kjenne hverandre ganske godt, og at man også forstår mer av samspillet mellom katter og mennesker.

[IMAGE=eTiH9OeEYQJj.jpg]

Katteeiere er utrolige glade i sine firbente venner, og det er lett å tilgi selv de mest utagerende rampestrekene som en søt kattunge står bak. Har den spist litt på dine favorittsko? Ikke noe problem, da får du en unnskyldning til å finne noen nye på Tamaris sko – og alle blir vinnere.

[IMAGE=bZQiNabUceiD.jpg]

Menneskets betydning for katten

Katter er selvstendige dyr, sammenlignet med hunder har katter sterke egne meninger og gjør ikke alltid det eieren sier at den burde gjøre. Likevel er mennesket en viktig del av en tamkatts liv. Spesielt når katten blir eldre, kan du også oppleve at katten blir mer kontaktsøkende og kosete.

Mennesket spiller altså ikke bare en rolle som en kilde til mat og dekning av andre fysiske behov og sikkerhet. Etter hvert som en katt blir vant ved eieren sin, og bli eldre, vil også katter kunne oppleve angst for separasjon. Katter kan til og med bli demente, og da kan det være enda mer skummelt å være borte fra den trygge eieren sin.

Spesielt når katter blir litt eldre, det vil si et sted rundt 8 – 10 år, er det viktig å aktivisere katten både fysisk og mentalt. Det kan bidra til å holde katten friskere og mer rolig. Samtidig må du være åpen for at kattens atferd faktisk endrer seg med alderen, og at den for eksempel sover mindre eller vil ha mer kos på kvelden.

Katter som innvirker positivt på menneskets helse

Dyr kan ha en svært positiv innvirkning på menneskers psykiske helse, og både hunder og katter brukes i forbindelse med for eksempel behandling av sosial angst.

Det gjøres forsøk med å bruke katter som såkalte «servicekatter», da spesielt i forbindelse med behandling av angst og depresjon. Katter kan ikke trenes til å gjøre enkle oppgaver, som for eksempel hunder kan. Likevel kan en katt bidra til trygghet og bedre psykisk helse:

  • Katten kan være en trygghet når du beveger deg ute blant folk.
  • En katt gir en veldig konkret og tilstedeværende grunn til å stå opp om morgenen.
  • Dessuten gir katten en fysisk trygghet, med et dyr som trenger kos og kan vise kjærlighet tilbake.

Det er selvfølgelig ikke bare innenfor organisert behandling som katter spiller en rolle for psykisk helse. Også i hverdagen hos en helt vanlig familie kan en katt bidra til å gi trygghet, både for barn og voksne. Etter en stressende dag på jobb eller skole kan en kravløs stund med katten på sofaen gi ro og fred.