Mat og drikke er, sammen med et toalett, det aller viktigste for at en katt skal være fornøyd. Som katteeier har du ansvar for at katten får sunn og god mat. Utekatter vil i noen grad spise mat ute, men det vil kun være et lite tillegg til maten som katten får hjemme.

Tørrfôr, det aller viktigste

Tørrfôr er sentralt i kattens diet. Det er viktig at tørrfôret gir katten alle nødvendige næringsstoffer, slik at andre tillegg bare er ekstra kos. Det er også viktig for katten at tørrfôr står for en stor andel av matinntaket, i forhold til tenner.

Det finnes selvfølgelig forskjeller mellom ulike merker, og det er ikke alltid lett å orientere seg i markedet for kattemat. Det finnes dessuten mange ulike meninger i forhold til hva som er sunt for katten din. Det kan være fornuftig å sjekke med veterinæren hvis du er usikker på hva som passer din katt.

Hvordan passe på at din katt alltid har mat og vann

Det er lett å bli inspirert av det utrolig spennende utvalget av automater som lover å gi katten din mat og vann over tid. Likevel kommer du veldig langt med et par vanlige skåler, de trenger selvfølgelig heller ikke være spesielt laget for katter. Hvis du manuelt setter frem mat og vann noen ganger om dagen vil du dessuten hele tiden være sikker på at alt er rent og pent.

Hvis du likevel velger å kjøpe en automatisk løsning, bør du være klar over at alle maskiner har begrensninger. Det er kanskje ikke så lurt å helt stole på at en automat skal dele ut mat og vann til katten din over lang tid hvis du ikke er til stede.

Det finnes automater både for mat og vann. Automatene som deler ut tørrfôret kan programmeres til å dele ut maten til spesifikke tider, og passer da både på at maten er fersk og at katten ikke spiser for mye.

Vannautomater er ofte fontener, som både kan gi katten vann over tid men dessuten stimulere katten til å drikke mer. Derfor kan faktisk en fontene være fornuftig også for deg som har kontinuerlig tilsyn med katten.

Farlig mat for din katt

Verden er full av farer for katten din, og det gjelder også i forhold til mat. I stort vil katter kunne spise det meste som mennesker spiser, men sjekk hvis du er usikker.