Dessverre er det litt for enkelt å få seg katt, og det finnes til enhver tid mange katter som gis bort på for eksempel Finn.no. Det er mulig å argumentere for at denne litt for lave terskelen for å få seg katt også bidrar til at noen katter ikke får det stellet og den oppmerksomheten de fortjener. Da er det viktig å huske på at du som dyreeier har et stort ansvar for dyrets velvære.

Veterinæren er kattens beste venn

Det er kanskje noen som utsetter besøk hos veterinæren både fordi det tar tid og koster penger. At det koster noen kroner er ikke noe godt argument for å utsette veterinærbesøket, det finnes finansieringsmåter som centum.no og i tillegg kan kostnadene bli enda større hvor du utsetter besøket.

Seriøse organisasjoner som FOD stiller krav til årlig sjekk, som utføres sammen med vaksinasjon. Det finnes en rekke fordeler med en årlig veterinærsjekk:

  • Det er ikke bare hunder som kan få tannproblemer. Såkalt tannresorbsjon, eller Feline Odontoclastic Resorptive Lesion, er svært vanlig og kan være veldig smertefullt for katten.
  • Katter har ofte tilgang til mye mer mat enn hva de hadde hatt i naturen. Derfor er det også viktig å følge med på vekten, slik at katten ikke får utfordringer med fordøyelsessystemet eller andre deler av kroppen.
  • Årlig vaksinasjon er viktig. Katter kan også få smittsomme sykdommer, og med årlig vaksine reduserer du risikoen for lidelser og kostnader i forbindelse med akutte veterinærbesøk.

De litt større kostnadene, som du i noen tilfeller enkelt kan unngå

De årlige veterinærbesøkene vil ikke bare sikre at katten din ikke har unødvendige smerter eller helseproblemer, men dessuten vil også få mulighet til å spare store beløp på større veterinærkostnader.

  • Tannbehandling koster mye penger. Å trekke tenner på en katt koster i samme størrelsesorden som å trekke tenner på et menneske. Husk at tannbehandling på katt må gjøres i narkose.
  • Å gre langhårete katter kan spare deg for mye penger. Hvis pelsen blir så flokete at den ikke går å gre lenger, da kan den eneste fornuftige løsningen være å barbere katten. Dette gjøre også i narkose og koster betydelig mer enn gode børster.
  • Behandling av sykdommer i fordøyelsessystemet kan også koste mye penger, og det kan i noen tilfeller være mulig å forebygge problemer ved å velge kattemat som er tilpasset akkurat din katt sitt behov.

Forsikring eller ikke forsikring?

Mange katteeiere har noen gang vurdert forsikring, som kan dekke noen veterinærkostnader. Hvorvidt det er en løsning vil variere fra katt til katt. Legg merke til at forsikringene ofte har en øvre aldersgrense, og dessuten ikke dekker de vanlige forebyggende veterinærbesøkene. Samtidig kan en forsikring være redningen hvis du er uheldig og møter ekstra store kostnader.