Det finnes mange sterke meninger om hvorvidt det er best for en katt å leve inne eller ute. Husk at katter i utgangspunktet ikke er et dyr som naturlig hører hjemme i Norge, så livet til en katt vil uansett til en viss grad være unaturlig. Det finnes både fordeler og ulemper med å ha katt inne, her skal vi se på noen av dem.

Når passer det med en innekatt?

For noen, som for eksempel bor sentralt i en by, er det helt enkelt ikke noe alternativ å ha katten ute. Generelt har innekatter lengre forventet levetid, men hvis du slipper ut en katt i sentrum av Oslo kan sannsynligvis forventet levetid telles i timer.

Generelt vil innekatter utsettes for mindre farer, og kan leve mye lenger. De vil også alltid være til stede for de andre i familien, og det er heller ikke nødvendig å holde orden på når katten går inn og ut.

Hvis du tenker å skaffe deg en innekatt bør du undersøke hvilken katt som er rett for deg. Det handler både om at rasen bør være greit tilpasset liv inne, men også at den individuelle katten ikke har levd et langt liv utendørs allerede. Da kan det være vanskelig å tilpasse seg et liv innendørs.

Utekatt, et litt mer naturlig liv

Den store fordelen med å ha katten ute, er at dyret da vil leve på en mer naturlig måte. Katten vil få utløp for sine naturlige jaktinstinkter, og dessuten være i aktivitet uten at katten må aktiviseres av mennesker. Sannsynligvis vil altså de fleste katter velge å ha mulighet å være ute deler av dagen.