Det er ikke bare katteluker som kan utstyres med digitale funksjoner, det finnes dessuten flere løsninger for sporing av katten med GPS. Det betyr at du kan ha full kontroll over hvor katten din er til enhver tid, så lenge batteriet holder. Noen vil kanskje si at katten fortjener litt privatliv, men Datatilsynet vil neppe ha noe å si på at du sporer kattens bevegelser døgnet rundt.

Hvorfor skal du bruke en GPS-sporer?

Det er selvfølgelig mange som vil lure på hvorfor det i det hele tatt er behov for å spore en katt med GPS? Det er et godt poeng, for mange katteeiere vil det være mer enn nok med et vanlig kattehalsbånd. Da er katten godt merket slik at det er lett for naboer å se hvem katten tilhører. Dessuten skal katten selvfølgelig være ID-merket, slik at det er mulig å identifisere den hvis halsbåndet faller av.

Hvis du som katteeiere enten er urolig for hvor katten din går når den er ute, eller helt enkelt bare er litt nysgjerrig på hvilke eventyrer pusen din er ute på i løpet av dagen, kan en GPS-sporer være praktisk. Du trenger ikke å uroe deg for hvor katten er, og hvis du vil finne den ute i skogen kan du bruke en app på telefonen og finne veien dit. Dessuten finnes det til og med noen produkter der du kan starte en lyd og lys, som hjelper deg å finne frem til eksakt riktig posisjon.

Ting å huske på når du vurderer ulike løsninger

Å kjøpe en GPS-sporer er en liten investering, og det kan være lurt å sette seg inn i de ulike mulighetene som finnes. Noen ting som det er greit å tenke på er:

  • Husk at nesten alle produkter på markedet er basert på noen form for abonnement. Det er nødvendig for å kunne kommunisere posisjonen via mobilnettet. Regn gjerne litt på den totale kostnaden over tid, og tenk over hvor mye du kommer å bruke båndet.
  • Faktorer som vekt og levetid på batteriet er selvfølgelig viktig, både for at katten din skal ha det bra og for at du som eier i det hele tatt skal bruke båndet. Det skal helst også være enkelt å sette båndet på plass, slik at det er lett å ta på og av båndet når det skal lades.
  • Sikkerhet er et annet viktig aspekt. For alle halsbånd gjelder det at båndet må åpne seg opp hvis katten setter seg fast i for eksempel en grein. Ellers risikerer katten å bli hengt i sitt eget halsbånd. Båndet bør også kunne byttes hvis det blir slitt over tid eller ikke passert til akkurat din katt.